Er zijn verschillende methodes mogelijk om je kaarten te drukken: letterpress en ‘standaard’ offset druk.

Bij letterpress wordt het ontwerp met een ouderwetse boekdrukpers en een op maat gemaakte ‘stempel’ op het papier gedrukt. De afbeelding ligt hierdoor wat dieper in het papier, wat een heel mooi relief oplevert. Alle kleuren zijn mogelijk, inkten worden handmatig gemengd en met een inktrol op de stempel gerold, en vervolgens wordt elke kaart los in de pers gelegd en gedrukt. Elke kleur is een aparte drukgang, daarom werk ik bij letterpress met niet meer dan twee kleuren.

Doordat letterpress een arbeidsintensief proces is, en de kosten voor het maken van de stempels vrij hoog zijn, is dit een duurdere drukmethode dan offset. Vooral bij een lagere oplage is een kaart al snel rond de €5-€6 per stuk . Maar het relief in de kaart en de mooie, dikke papiersoort waarmee ik werk maken dat het een erg gewilde drukmethode is.

In 2016 kocht ik mijn eigen kleine boekdrukpers, mijn kleine rode tafelpersje waarmee ik in de schuur van mijn ouders en met behulp van mijn vader al heel wat kaarten gedrukt heb. Het persje is echter te klein voor het echt ‘zware’ werk, dus voor de wat grotere kaarten waarbij ik echt diep in het papier wil drukken maak ik gebruik van de drukpersen bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam: een aanrader voor wie eens zelf achter de pers wil staan!

Neem contact op om de mogelijkheden van letterpress te bespreken, en voor een op maat gemaakt offerte.